MeNu HaRi InI

.
Pai Apple
.Image059
.
Baha-bahan yang diperlukan
1)Doh
2 cawan tepung
1/2 cawan mentega atau butter beku
Susu segar secukupnya
.
2) Inti
2 Biji apple di buang kulit dan didadu cute2
3 sudu Gula
1 sudu kecil serbuk kayu manis
Jus lemon
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan satu sudu besar air
.
Cara Membuatnya :-
.
Gaulkan tepung dengan sedikit garam, mentega atau butter beku sehingga menjadi seperti serbuk roti. kemudian masukkan susu segar dan uli sehingga menjadi doh yang lembut tetapi kenyal sedikit. danketepikan!
.
Untuk inti, diatas api yang kecil, masukkan apple yang telah didadu tadi ke dalam periuk/kuali bersama dengan gula dan serbuk kerfah kacau rata sehingga apple mengeluarkan sedikit air.
Pehtu masukkan jus leman (1/2 biji) dan kacau rata. Akhir skali masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga likat (mengikut kehendak anda).Siap!
.
p/s: raseboleh diseimbangkan denganmenambah gula atau perahan jus lemon. dan untuk bentuk sukati koranglah nak buat bentuk aper…Selamat mencuba!
.
Ayam Percik kuah Santan
.
16152481
.
Bahan-bahan yang diperlukan :
.
1 ekor ayam
2 inci halia
1 labu bawang putih(besar)
1 biji bawang merah
Asam keping/jawa
1 tin Santan
2 tangkai cili masak
Serai
garam
sedikit gule
1 sudu serbuk cili(ikut cita rasa)
Minyak untuk menumis
.
Cara penyedian :
.
1.Ayam percik
Bersihkan ayam dah belah 2 tanpa putus..camner erk?pikirlah sendiri! dan rebuskan dengan 1 inci halia dan 4 ulas bawang putih yang diketuk.
Setelah siap ayam direbus,angkat dan ketepikan..

2.Untuk kuah percik
Tumiskan bawang merah,putih dan halia yang telah dikisar lumat sehingga naik bau.
kemudian masukkan santan(kalo pekat tambah air skit),serai yang dititik dan cili masak(merah) bersama serbuk cili,garam dan gule. Dan kacau hingga pekat.

3.Untuk membakar…
Ambil ayam yang telah siap direbus tadi dan perkenakan sedikit atau percikkan sedikit atau sapukan sedikit kuah ayam percik tadi dan bakar dalam oven atau atas bara arang… dan siap..! ketika menghidang tuangkan kuah ayam percik tadi ke atas ayam…

p/s : untuk air rebusan ayam(stok) jangan dibuang….boleh digunekan untuk memasak nasi ayam..ehehhe! caranya, tumiskan bwng putih,bawang merah yang dimayang bersama buah pelaga,kayu manis dan bunga cengkih sehingga naik bau..dan masukkan stok tadi dan beras.masak nasi cam baser..

.
KuS-KuS
bila-nak-makan-lagi
.
Bahan untuk Kus-kus :
1kg beras kus-kus
4sudu minyak
sedikit garam
1sudu mentega
Air secukupnya
.
Bahan kuah diperlukan :
.
1kg daging lembu atau ayam
1biji bawang besar didadu atau dimayang
minyak masak
minyak zaitun
3 biji tomato yang didadu halus
garam secukupnya
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk halia
1/4 sudu kecil safron@za3fran/kunyit
Lobak merah
lobak putih
Labu hijau
sebalah kobis
1/2kg Labu
5 tangkai daun parsley dan daun ketumbar diikat
2 tangkai cili masak
1 sudu kecil minyak sapi
Cara membuat kuahnya :
.
Letakkan ayam atau daging didalam kaskas bersama bawang yang didadu,minyak dan daduan tomato.Kacau sebentar sehingga bawang kekuningan.setelah itu masukkan garam,serbuklada hitam,serbuk kunyit/za3fran dan air secukupnya.
.
sementara itu..sayur polehlah dipotong dengan dibelah dua sahaja..dan dimasukkan terus ke dalam periuk tadi.
.
Untuk beras kus-kus pula..letakkn kuskus di dalam talam,masukkan minyak,garam dan secawan besar air dan gaulkan.peh dah gaul letak kat kaskas…
.
untuk melembutkan beras kukus ni…bolehlah digentel sebanayk 2 kali selepas 20 hingga 25 minit ketika memasak..
.
Slamat mencube..!
.
AyAm TaNdOOrIDSC02012……………………….Yang merah tu ayam tandoori
.
bahan kisar 1:
1 Bawang Merah dikisar
3 Ulas bawang putih dikisar
2 Biji Limau nipis -ambil juice
1 Sudu kecil garam salt
1 Sudu kekil serbuk kunit
2 Sudu kecil Serbuk chili
150g natural yogurt
1/2 perwarna merah
sedikit gulabahan kisar 2:
5 tangkai cili kering
1 Sudu kecil halba
3 Sudu kecil ketumbar goreng tanpa minyak dulu, kasi naik bau
1 Sudu keciljintan putih-goreng tanpa minyak dulu, kasi naik bau

cara-cara:

1. perap ayam dengan bahan 1 selama 1/2 jam
2. masukkan bahan 2. gaul samapi sebati,
3. masukkan dalam bekas tertutup. simpan dlm fridge semalaman.
4. masa nak bakar sapu dengan minyak sapi.

KeRoPoK LeKoR
.
imgp9355
.
Bahan-bahan yang diperlukan :
.
1kg ikan macarel(qubaila) yang dibuang tulang.
1kotak tepung jagung
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
.
Cara-caranya :
.
Mesin atau tumbuk ikan yang telah dibuang tulang tadi ke dalm mesin pengisar, tambahkan sedikit minyak untuk melancarkan perjalann mesin,bukan banyak tau skit² jer..bila dah hancur ikan tu, masukkan kedalam bekas, Pehtu.. Masukkan 1kotak tepung jagung (maizena)
Tambah sedikit garam dan serbuk lada hitam dan uli hingga sebati!!! pehtu korang bentuk2kan mengikut cita rasa korang..dan rebus! bila siap rebus,sejukkan sedikit barulah dipotong dan digoreng!
.
MuRtAbAk CrIsPy20090407033
.
Bahan-bahan yang diperlukan :
.
1) Kulit Popia
2) Inti murtabak crispy
Daging cincang
Kentang dipotong dadu
Bawang merah,putih dan halia
Rmpah kari
Telur(untuk dipukul dengan inti)
3) Kuah bawang
2biji bawang
Cuka
Garam
Pewarna Merah
.
Cara-caranya :
.
Kuah Bawang,
2 biji bawang dimayang halus,tambahkan cuka,garam dan pewarna merah.
.
Inti Murtabak,
Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia sehingga garing.
Masukkan bancuhan rempah kari dan teruskan menumis sehingga naik minyak.
Masukkan daduan kentang dan masukkan sedikit air,biarkan kentang sedikit empuk dan masukkan daging cincang  dan biarkan daging cincang sehingga masak.(3ainak Miyzaaaaan)!.
.
Ok,bila inti dah siap! ambil 2 helai kulit popia dial maghribiah(kalo sehelai terlalu nipis), pukul telur bersama inti yang telah dimasak, dan letak kat tengah2 kulit popia tu dan korang terus lipat petak bentuk murtabak dan siap….bolehlah digoreng dan di mentedarahkan!
.
Kuah Murtabak
Kuah murtabak ni, korang buat cam masak kari tu jer….tak perlu diajarkan?? Selamat mencube!!!!!
.
BaStELa
dscf80112
………..Kos bastela yang di belanje oleh OKB Mohammedia
.
Bahan-bahan yang diperlukan :
1) Kulit
1/2kg Warkoh Bastela
200g zubdah separuh cair
kuning telur
2) Inti
Ayam seberat 2kg
5biji bawang besar
1/4 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
1/2 sudu serbuk lada hitam
1/2 sudu serbuk kayu manis
sedikit za3fran mulawwan
za3fran haar
Air secukupnyer (kurang dr 1liter)
1dh daun Bakdenuuss
8biji telur
500g kacang luz yang telah di rebus dan dibuang kulit
200g gula ising
2 sudu air bunga
.
Cara-caranya :
.
Bersihkan ayam dan bahagikan kepada 4 bahagian. Didalam periuk,letakkan ayam tadi dengan daduan bawang besar,minyak,garam,serbuk lada hitam,serbuk kayu manis,za3fran mulawwan dan za3fran haar. Apabila bawang telah kekuningan,masukkan air dab biarkan selama 30minit.
.
dscf7948Sebelum 5 minit,untuk mengangkat ayam,letakkan hirisan atau cincangan daun bekdenus kemudian kacau sedikit.Pehtu,korang angkat ayam tadi dan racik2 isi die biau sampai tinggal tulang.
.
.
.
.
.

dscf7955Pecahkan telur didalam kuah rebusan yang berbaki tadi,sehingga airnya kering.
.
.
.

.

.
.
.

dscf7952Rebuskan kacang Luz(Almond),dan telanjangkan kulit die,pehtu goreng ngan minyak panas sehingga kekuningan..Bila kacang tadi dah sejuk pas kena goreng tue,korang mesin kacang ni ngan gule pas dah hancur tu,korang tambahkan air mawar kat dalm die. Mase aku buat ni,aku mesin kacang je,pas hancur tu baru aku tambah gule ising n air mawar.
.
dscf79571Ok! bila dah siap sume korang akan dapat 4 bahan terpenting tuk buat bastela ni..pertama korang ada kulit die ,pastu korang ada isi ayam yang telah diracik2,pastu korang ada kacang luz tadi, n last korang ada inti telur.
Erm,dulang yang korang nak pakai tu jangan lupe sapukan ngan mentega skit.
.
dscf79611Ok,korang susun kulit popia seperti gambar yang tertera disebelah ni,separuh kat dalam n separuh kat luar pastikan pas dah buat separuh2 tu,korang kena tambahkan satu lagi lapisan kat tengah2 supaya tak bocor,atau terburai semasa ianya diterbalikkan..hehehe
.
dscf7976dscf7981dscf7986
.
Nuqtoh liba3da hada,korang kenalah sumbat inti die erk..ok lapisan yang bawah skali korang kena letak inti telur,pastu lapisan yang kedua ialah inti ayam dan lapisan teratas skali ialah kacang luz..Pehtu,korang lehlah tutupkan bende ni,dengan sedikit sapuan mentega kat lapisan2 die tue. samalah jugak situasi yang kat atas skali,korang kena tambahkan satu atau dua lapisan kulit popia supaya ianya nampak teguh dan kemas.
.
dscf7992
Ok,bila nak bakar tue…korang sapukan kuning telur kat atas die nie…dan sapukan,atau letakkan,atau titiskan zubdah separa cair kat tepi-tepi sekeliling dulang pembakar tadi. dan bolehlah dibakar pada  suhu 180darjah celcius sehingga kulit popia kekuning-kuningan..
.
Slamat mencuba….!!
.

NaSiYaMaNi

Bahan-bahannya :
Ayam ataupun daging
7 pot beras
Bawang merah dan bawang putih
1kg kentang
1/2kg lobak merah
3 batang cili Masak
2 biji tomato
2 sudu jintan manis yang telah dimesin(Kamun)
1 sudu kunyit
2 sudu tomato puri
Buah pelaga
Bunga lawang
kayu manis
Garam dan serbuk perasa
.
Cara-caranya :
First skali korang belah ayam tu besar-besar dan ketepikan,kentang dan lobak merah di potong besar..Cili masak dibasuh,bawang merah,putih,dan tomato di dadu besar-besar…
.
Pastu kiter boleh mule menumis tuk nasi plak..ok! tumis bawang merah,bawang putih,bunga lawang,buah pelaga dan kayu manis sehingga naik bau,lepas tu masukkan tomato dan kacau sehingga tomato tu hancur..pas dah hancur tu,masukkan kentang,cili,ayam dan gaul rata..then,jangan lupe masukkan kamun(jintan serbuk),dan kunyit.

SoLoK LaDa

image0421Hasil dari tangan aku sendiri

Bahan-bahan yang korang perlukan :

Isi ikan Kembung atau tenggiri
Beberapa batang cili masak hijau ataupun merah
Kelapa parut
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit hali
Garam dan serbuk perasa
Santan Untuk merebus
.
Cara-caranya:
.
Ok,first skali..amik cili dan belahkan dua tanpa putus dan buang biji cilinya dan keteikan,pastu..korang amik isi ikan yang ada,korang tumbuk hancur tidak perlu direbus dan isi ikan yang dah hancur tu korang letak kelapa parut,bawang merah, putih dan halia yang telah dutumbuk lumat dan gaul rata kesemua bahan tu hingga serasi bersama..he3! jangan lupa tambah kan garam dan serbuk perasa erk..
.
image0504Bile dah sebati atau serasi bersama,korong sumbatkan isi ikan ni ke dalam cili yang siap dibelah tu molek2 nanti terkeluar plak maser merebus tu nanti.
.
.
.
.
.
.
image0411Then,bila dah siap sumbat semua..korang rebus cili ni dengan santan sehingga kering pastu siap dan boleh dimakan!
Bissehhatikoum…
.
.
.
.
.
.

ToJiN AyAm DeNgAn EpAl BeRmAdU

image0091……………………………Nilah hasilnya…

Bahan-bahan asas yang diperlukan :Ayam seberat yang korang suka
Minyak masak
2 biji bawang dicincang dadu
Garam
1/2 sudu serbuk lada hitam
1/2 sudu serbuk halia
serbuk pewarna kuning skit kalo takder kunyit pun boleh.
1/2 liter air
Sedikit gula
kayu manis
Untuk madukan epal plak,bahan yang korang perlu ialah :

4 biji epal
Segelas air
Satu sudu Mentega
Kayu manis
4 Sudu besar gula
Serbuk kayu manis

Cara-caranya :

* Amik periuk dan letakkan ayam,bawang yang telah dicincang,garam,serbuk lada hitam,serbuk halia dan sedikit pewarna,garam serta minyak, Dan tenggekkan diatas api.

* Kacau hingga rata dan tambahkan air. Tutup periuk tu,dan biarkan sampai 15 minit.

* Ok, pas dah 15 minit korang bukak periuk tu,dan korang letakkan kayu manis dan gule skit,pastu korang kacau n korang biarkan sampai masak ayam tue..pastu siaplah.

* Seterusnya, Epal ni plak korang buang kulit die,n korang potong bentuk bulat2 dan buang tengah die. Pastu korang rebus epal nie. maser rebus tue korang letakkan mentega,kayu manis,dan serbuk kayu manis serta gula dan biarkan sampai epal ni menyerap air gula tadi.pastu angkat dan siap!
.
Sumber : Tojin Daging, Ayam dan Ikan
Pengarang : Rashidah Amhawish

Comments
  1. kasutemas says:

    ustat tambah lagi tojin nyer resepi..pastu praktik kat umah kami..ngee~

  2. syahidd says:

    waily..waily…sedap giler resipi restotran kita bang napir..taste sangat..auumm!!

  3. syah_peace says:

    yummmmyy…

  4. anonymous says:

    assalamualaikum chef,

    utk nasik yamani tu, bile beras nak dimasukkan?

    • meow4ever says:

      erm..kalau nak beras jadi berderai..beras tu rendam dulu dengan air panas dalm 15 minit ker dan basuh plak sikit…

      Kalau gune periuk nasi….lepas dah siap lauk tu,masukkan ayam/daging dan sayur2an tadi di tingkat bawah skali dan masukkan beras n kuah rebusan tue..

      cara kedua..masukkan terus beras tadi kat dalam periuk yang kita buat kuah, sayur2 serta ayam….
      faham tak?huhuh sori lambat reply…!

  5. along says:

    ha’a pak lang….atk alang dah indu kt pak lang bile nak balek malaysia,best2 gak jngn lpe kitorang kt sini…psl resipi 2 foward la kt along pnyer mel ye…mane la taw leh cube2 kt malaysie ni.,,,,.ps2 bkk restoren ak kt cn ha’…k along x leh lame nie nk blek asrama k…assalamualaikum

  6. ouhhh pandai masak yer…

  7. […] MeNu HaRi InI January 2009 9 comments 3 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s