Archive for April, 2009

..::PiLiHaNrAyA UmUm PMMM::..

Posted: April 29, 2009 in Uncategorized
hantu
.
Semoga sehat sentiasa..terima kasih aku ucapkan kat korang yang sudi bacer blog aku..semoga Allah membalas amalan-amalan yang korang dah buat…So, macam mana dengan persedian ntuk membuat penamaan calon untuk Pilihanraya Umum PMMM kita nie? korang dah ader calon? atau masih mencari calon yang sesuai dan layak untuk menduduki kerusi Ahli Majlis Tertinggi yang sedang dipertandingkan masa ni..masa tidak kurang lagi 4 hari lagi untk menetukan siapakah calon yang layak untuk menduduki kerusi AMT..
.
Banyak juga calon2  baru yang diketengahkan oleh ahli PMMM untuk merebut kerusi yang telah dipertandingkan…semuanya berbakat dalam pentadbiran, dan bersemangat waja dalam melaksanakan tugas yang diberikan tapi harus di ingat!!!  pilihlah calon yang betul-betul layak dan yang berkualiti untuk mentadbir persatuan kita sejajar dengan peredaran semasa..betul ker ayat aku ha??? sila betulkanlah erk dak2 GKLN tu…huk2!
.
So,aku mewakili pihak SPR PMMM sesi 2008/2009 menyeru kepada semua Ahli Persatuan Mahasiswa Malaysia di Morocco untuk keluar membuat penamaan calon pada 3.5.2009 bersamaan dengan hari Ahad…Pusat penamaan calon akan di buka di setiap wilayah yang anda duduki,bermula  pada pukul 10.00 pagi sehingga 4.00ptg waktu Morocco…
.
Ingat!! misi kita adalah untuk mendapatkan 100% Ahli yang akan kuar membuat penamaan calon dan mengundi nanti….Undilah calon yang terbaik dalam kumpulan ahli yang baik-baik!!!
.
Meow4ever,
Villa La Colline,
Morocco.
Advertisements

..::KeNaPa PeRlu Di PaKsA::..

Posted: April 28, 2009 in Uncategorized
Salam…jumaat lepas aku ke kenitra,sebuah bandar yang damai dan tenang buat aku…aku tak tau nape aku suke kenitra! mungkin dah biasa dari aku mula sampai tahun 2005,aku ditempatkan terus disini untuk bermalam beberapa minggu..kebetulan sorang kawan aku yang alim lagi hensem nak balik Malaysia jadi aku tak berupaya nak hantar ke Airport disebabkan aku nak menguruskan beberapa perkara yang bolehlah dikatakan penting hihih!! upe2nya bila aku dah sampai kenitra die ni tak jadi balik..tunda ke tarikh yang belom lagi ditetapkan dengarnya…paperpun enjoylah kat kenitra tu sbb shidan bawak aku pi Marjane(pasaraya besar) Kenitra yang aku tak penah pegi lagi..hik3 Semoga Allah membalas budi baiknya!
.
Sabtu malam aku berkesempatan ker teater mohammed V di rabat sbb malm tu ada malam kebudayaan nagera syiria..best tau…antara yang dipersembahkan kat kami ialah menyanyi yang duk kat atas kerusi tu(kalo aku panggil imdah nabawi) pehtu dengan tarian sufi..huk2 best jugak sbb mule2 tu die kemiankan penari2 tu..pehtu bile penari tu dah mabuk agaknyer..bartulah dorang pusing2 dengan baju kembang dorang tu..seram jer rase malam tue.hahaha!
Mekasih Datuk sbb sudi bawak kami pi teater mohamed V tue..
.sufi-1
.
sufi-2
.
Ahad pagi plak aku berkesempatanlah plak join breakfast ngan wakil tourism dari jeddah dengan seorang penyanyi yang dibawa khas dari sarawak  dan juga seorang chef dari malaysia …tapi aku join ker breakfast tue??ker aku yang masak untuk breakfast dorang  hahahha..Ape2lah! yang penting tujuan dorang datang sini sbb untuk mempromosikan Malaysi di bumi morocco ni..antara yang dipromosikan ialah makanan malaysia,yang menjadi Menu di Hotel Sheraton Casablanca selama seminggu dan tidak terlepas juga Batik Fesyen show  dari negara kita tercinta..bangga sioot jadi anak Malaysia..huk2! xper nanti aku citerkan lagi erk pasal ni! insyaAllah..
.
Malam hari ahad tu pula,kami berkesempatan bermesra dengan Ketua Pengarah Pengajian Tinggi bersama dengan wakil pegawai Jabatan Agama Islam dari Malaysia…aku tak bermesra sangat pun…gambar pun takder!saperlah kiter ni…sedih2!
.
klah malas nak tulis pepanjang,nak taip tesis plak ni…..nak kenahantar dah!! matilah aku….
.
Meow4ever,
Rue Sous,
Morocco.

..::HePi BesDaY::..

Posted: April 24, 2009 in Uncategorized
dscf4548.
Assalamualaikum wth!
Dikesempatan ini marilah kita beramai-ramai mengucapkan Selamat hari Lahir yang ke-19  Kepada Kamaruzaman Ghazali diatas kelahiran beliau yang jatuh pada 24 April 1990.
Semoga Dipanjangkan Umur,Dimurahkan Rezeki dah Diberikan kejayaan di dunia dan di akhirat.Umur dah makin meningkatkan???jadi bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebebnar-benar taqwa..
.
Sekian Dikhabarkan….
.
p/s : Sesape yang ada hadiah untuk die ni..boleh bagi kat saya,nanti saya tolong sampaikan kat die(pesanan tuan badan)!
.
Meow4ever,
Toudra Gorge,
Morocco.

..::KeRoPoK LeKoR::..

Posted: April 24, 2009 in Uncategorized
Semalam juga aku buat keropok lekor…last aku buat masa aku sem 4 kalau tak silap! mungkin keteringinan aku dan ahli2 yang lain datang meluap-luap jadi kami membuat keputusan untuk membuat keropok lekor sebanyk 4kg!!!! mak aiiii banyaknyer..tupun tak cukup..tembolok besar dak2 ni….hehhehe
.
Aku tgh siap-siapkan bahas aku skunk nie..tak bz sangt tapi bolehlah kalo nak ajak pi jenjalan ke ourzazate ker,atau pi minum kopi kat Maqha.Huk huk huk..bahas korang yang lain caner erk??hampir siap atau masih belum bermule?paperpun..semoga Allah permudahkan urusan korang semua InsyaAllah!!!
.
imgp9335.
imgp93391.
imgp93441.
imgp9355.
imgp93581.
Enjjjjjjjjjjjjjjoooy! so kalo nak tau resepinya..sila ke page Menu hari ini di side tepi blog aku ni!
.
Meow4ever,
Tiznit,
Morocco.

…::DeMoKrAsI::..

Posted: April 23, 2009 in Uncategorized
Hohoh…tak sangka plak ader yang terase erk..baguslah menunjukkan ader perasaaan kat diri memasing!!!!  ini blog peribadi aku aku punyer sukelah aku nak tulis aper …cume aku amik jalan yang lain untuk menghentam orang dari menghentam menggunakan perantaraan ramai yang tak tentu pasal….!!! Alllooooo….paham skit orang kuarkan hebahn tu untuk makluman awal jer!! belom lagi aper2! kalo nak kata salh dimata akulahkan,pres salah letak tajuk email yang dia kasi!!! cube pres letak tajuk email PENJELASAN,atau MAKLUMAN atau yang sesuai dengan isi yang diberi tak salahkan???xdekan dalm email tu sebut bile tarikh,hari apa,buat kat mana,sapa yang layak,sape juga YANG TAK LAYAK bukan?? ….yeee Aku Tau yang pihak SPR mesti akan kuarkan pengumuman dari dorang so tunggulah!…kalo orang lain yang pandang bende ni jadi masaalah..masaalah ni pun kecil jer..bak kater orang masalah teknikal….kalo die  salah pandai cakaaaap Manusia takleh lari dari kesalahanlah..aperlah, nabi jer sempurna manusi tak sempurna…Tau cakap jer..samerlah dengan situasi ni…hanya kesilapan teknikal jer bg saper yang tengok bende ni salah..tapi kalo aku tak nampak bende ni salah….sbb ni cume makluman awal tuk semua,supaya korang nanti tak mati terJENTAT mendengarkan khabar ni…so tunggu makluman dari SPR!!!!!!.
.
Pehtu duk kater ader orang hantar email kat dielah……suh suarakanlah..piraaaaaaaaaaaaaakkkkk!!! duk salin macam tu kat emaill saper nak percayer bg email penuhlah..bg mase,tarikh atau copy page email yang dorang hntar tue..stakat tulis camtu eh heellllloooooo!!!!! aku pun boleh kalo nak menipu….menggunakan Alasan yang sama(xnak cerita jer..sbb dah kantoi ngan Pihak SPR). Pulak kalo betul ader budak PMMM yang kasi tue..memang budak tu boodoh tahap cipan..ni lagi umat yang bodoh ni!!!! uollls ader perantaraan yang betul…so salurkanlah ditempat yang betull await nak suh orang suarekan???Ngapeeeeeeeeeeeeeeee??takuuut ker????atau ader orang sengaje mereka2 cerita???aduhhhh ni lagi satu sikap yang tak berani nak sorekan…pandei cakap jugak..ape yang nak disampaikan tak kena dengan tempat…..So,Lain kali gune perantaraaan yang betullllllll!!!!! paham budak2!!!! budak yang hantar email kat die tulah kan….sengal ubi dok belajo tinggi jer….
.
Aku tak merapu ke tempat lain! aku still dalm landasan aku….sape yang paham bagus sbb aku sengaje nukil bende ni,aku ceritakan dr klimaks jaln cerita sape yang tak ikuti permulaan memanglah takan paham…buat salah pandei sorokkan bile orang lain buat salah duk canang satu dunia…. So korang  bebas nak melihat atau mempertikaikan samada perkara ni betull atau cuma masalah teknikal!!!! masing2 ada pemikiran masing-masing untuk menilai sesuatu perkara……kalo salah maafkan Dia,,Kalo betul maafkan juga!!!!.
.
Meow4ever,
Ourzazate,
Morocco.

..::DeMoKrAsI::..

Posted: April 22, 2009 in Uncategorized
Bile mase membelek2 email di ruangan inbox, ternampak satu email yang aku rasa sangat membosankan dan sangat bodoh juga aku jangka….kenapalah ada orang bodoh macam dia ni..belajo tinggi2 upenye tahap kebodohan pun makin tinggi rupenyer…..kenapa tak bole nak pikir gune otaaaak yang tuhan beri kat ko ha??? macam ni nak jadi pemimpin no satu kerajaan? atau badan pentadbiran? atau persatuan??? pirak!!! baik lantik orang lain dari orang yang tak pandai nak memimpin…so kepada insan2 yang diluar sana berhati2dengan sikap serta perangai basi budak sekor ni!!! cuma nak popular dan nak terkenal dimata manusiia yang ada kat sini dan nak orang pandang dia ni
jerlah yang aktif, dan yang kuat bersuara berkenaan dengan hal2 persatuan..piraaak!! cakap bolehlah bg jawatan letak jawatan..peh tu mula nak salahkan orang lain bermasaalahlah,itulah inilah…banyak sangat alasan..bila dapat jawatan tu buat jerlah yang terbaik demi manusia2 yang ada kat sini jangan nak tunggu sebontot baru nak mintak jawatan dan laksanakan….tak kebodoh namanyer????kan kan kan…..Hipokrit!!!! Jadi kepada mana2 budak yang nak lantik dia ni dok pikiak lah  naaaaa….pi solat-solat sunat dulu pun takpa..lagi baguih!!! jangan nak meluluuu je letak nama kat kertas penamaan calon nanti…Ingat na semua..jangan pandang sesorang yang belajar tinggu tu boleh memimpin kita…kalo adapun sekerat dalam sejuta!!!!!! jauh sekali untuk aku terasa yang penting untuk aku sampaikan kat korang ialah..penggunaan akal pikiran yang waras dan betul….jangan nak main sembarono jerk!!!
.
Maaf kepada yang tak suke nak bacer!!!! aku peduli aperkan ni isi hati aku

..::BeRhEnTi BeRhArAp::..

Posted: April 21, 2009 in Uncategorized
Alllloooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.
Hari jumaat yang lepas aku berkesempatan bertemu dengan tetamu di residen…dia adalah seorang ketua rombongan askar dari malaysia yang mengikuti progran UN di La3youn dan pada malm jumaat tu juga aku berkesempatan pergi ke INPT untuk memberi semangat kepada group nasyid yang membuat persembahan pada malam penututpan minggu bahasa inggeris …keesokkan harinya, aku berkesempatan juga mengikuti kelas membuat brownies choclate yang diajarkan oleh Uncle Daud bersama-sama dengan Perwakilan Kedutaan Besar di Malaysia…semoga apa yang diajar dimaanfaatkan dan kepada Uncle daud sekeluarga semoga Allah membalas budi baik kalian semua…!
.
dscf4381.
dscf6955.
dscf6978.
dscf6995.
Semoga terhibur walaupun skit jer…
meow4ever,
Villa La Colline.